Mutacje białka tau mogą zwiększać ryzyko nowotworu
24 maja 2018, 13:11Mutacje białka tau, które zwykle kojarzy się z chorobami neurodegeneracyjnymi, wydają się nieznanym dotąd czynnikiem ryzyka nowotworu.
Podczas grilla skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca
24 maja 2018, 12:10Skóra jest ważniejszym szlakiem wychwytu rakotwórczych związków powstających podczas grillowania niż oddychanie i płuca. Autorzy artykułu z pisma Environmental Science & Technology zauważyli też, że ubranie nie chroni tak dobrze, jak mogłoby się wydawać.
Krew schizofreników cechuje większa różnorodność mikrobiologiczna
23 maja 2018, 11:57We krwi osób ze schizofrenią występuje materiał genetyczny większej liczby typów mikroorganizmów.
Asysta przy porodzie występuje nie tylko u ludzi, ale i u bonobo
23 maja 2018, 11:12Samice bonobo pomagają rodzącym. Włosko-francuski zespół porównuje to funkcji spełnianych przez położne. Dotąd fizyczną asystę w czasie porodu obserwowano wyłącznie u ludzi. Cechę tę wiązano z przebiegiem porodu u naszego gatunku.
Poruszanie nogami kluczowe dla zdrowia mózgu i układu nerwowego
23 maja 2018, 10:29Używanie nóg, szczególnie w ramach treningu obciążeniowego, wysyła do mózgu sygnały, które są kluczowe dla powstawania zdrowych neuronów.
Ludzie to rakotwórczy gatunek
22 maja 2018, 13:19Pewne nasze działania, np. nadmierne opalanie czy palenie, powodują, że zapadamy na nowotwory. Od jakiegoś czasu naukowcy zastanawiają się, czy my, ludzie, jesteśmy onkogenni także dla innych gatunków. Specjaliści z Uniwersytetu Stanowego Arizony uważają, że tak.
Udane testy żelu wspomagającego odtwarzanie tkanek mózgu po udarze
22 maja 2018, 10:24Nowy usuwający skutki udaru żel pomaga w odtwarzaniu neuronów i naczyń krwionośnych myszy.
Kropki kwantowe z ekstraktu z liści herbaty niszczą komórki raka płuc
22 maja 2018, 07:32Nanocząstki pozyskane z liści herbaty hamują wzrost komórek raka płuc i niszczą nawet 80% z nich.
Probiotyki chronią pszczoły przed grzybicą związaną z zespołem masowego ginięcia
21 maja 2018, 13:59Dodawanie probiotyków do pokarmu dla pszczół sprawia, że stają się one bardziej oporne na nozemozę, grzybicę, która wiąże się z zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej (ang. Colony Collapse Disorder, CCD).
Dzięki rzeżusze wykazali, że niektóre rośliny wchłaniają i transportują witaminę B12
21 maja 2018, 11:17Naukowcy z Uniwersytetu Kentu dokonali ważnego odkrycia, jak poprawić skład witaminowy roślin pod kątem diety wegetariańskiej i wegańskiej.